Amarone -

Vin från Venetien.


Amarone är ett av de mest populära italienska viner. Det är som om de mjuka men starka och tunga alkohol viner är väl lämpade för skandinavisk mat och klimat.

Amarone produceras i Valpolicella i Veneto i norra Italien - inte långt från Gardasjön, om det är mer bekant. Det fullständiga namnet är faktiskt Amarone della Valpolicella. Det är en så kallad Passito vin -   ett vin gjort av torkade eller delvis torkade druvor. Du skörda som vanligt druvor i september och sedan sortera de bästa och mest socker-rika druvor och lämnas att torka på träbrickor eller mattor rusa av löv för detta ändamål.

I denna "torkningsprocess" avdunstar en del av vattnet i druvorna och därmed koncentrerad socker. Och eftersom det är socker, som omvandlas till alkohol, gör det mer alkohol för att Amaronen. Druvorna är att torka under några månader ofta helt för mars månad året efter skörden. Därefter druvorna pressas och jäses och sedan lagt vinet i fat att mogna ytterligare. Det kommer att lagra minst 2 år för att kalla sig Amarone. De bästa butikerna, dock ofta längre.

Hur är en Amarone?
Namnet Amarone kommer från Amaro, vilket betyder bitter. Amarone är ett torrt vin och alltid har en hög alkoholhalt i min. 14%, men 16% -17% är inte ovanligt. Grovt sett kan man dela Amarone i två smaker. En är traditionalisterna som använder stora, gamla tunnor och stor källare lagring. Här är det särskilt torkad frukt som plommon och plommon, som är vanliga kanske med lite choklad smaker. De moderna tillverkarna försöker bevara frukten i vinet och kombinera en viss friskhet till den starka alkoholen. Här är det särskilt körsbär smaker som är tydliga och förmodligen plommon och choklad. Och kanske lite ny ek?

En bra madledsager
En Amarone kan hantera många madmæssige parningar, som andra viner kan duka. Till exempel. Igår sveskesmagen väl till jul och till och med rödkål, rostad potatis, kan katrinplommon och äpplen stänga. Även och i andra skepnader passar Amarone, som den söta vilt är perfekt. Lokalt Veneto äter ofta tunga grytor till Amarone - också perfekt match. Slutligen några Amaroner även klara desserter, särskilt om det blandas med choklad. Till exempel. är en chokladkaka ett bra val för Amaroner som har choklad nyanser i den.

 


Kom ihåg mig