Våra producenter

Hälsa på oss

 

Fattoria di Castelvecchi har ett berömt historiskt förflutet: i några medeltidspassetter nämns det som "Castello et Curtis".

Den gamla vingården utgrävdes under slottet, bland dess grund, och den är daterad, som hela kärnstrukturen, mellan X och XI-talet.

Betydelsen av Fattoria di Castelvecchi ligger också i sitt strategiska läge, i centrum av flera gamla vägar, i Toscana, mellan Florens och Siena.

Castelvecchi-funktionen var främst defensiv, av den anledningen att den var förstärkt med starka, hårda väggar.

Castelvecchi styrdes av herrarna i Monterinaldi för det mesta av XI århundradet tills det proklamerade autonoma samhället drabbades i slutet av trettonde århundradet, de starka attackerna av omgivarnas adelsmän, lockade av den otroliga rikligheten i församlingens Santa Maria Novella. Många partier kämpade mycket och under lång tid för att få de berömda bördiga vingårdarna odlade här.

Mot mitten av sjuttonhundratalet blev namnet på platsen, som då var "Castela de la Pieve", efter namn av ägarna, först "Castel de 'Vecchi" och sedan "Castelvecchi". "De Vecchi" var namnet på en gammal ädel familj från Montalcino som tog slottet och landet runt.

Fastigheten gick genom århundradena från de Vecchi till de Vecchi som slutade till arvtagarna till den sista efterföljarens make, en Marquis Gutierrez de la Solana, Grandee i Spanien, i början av 1900.

Premiata Fattoria di Castelvecchi producerar sina Chianti-druvor från vingårdar på de natursköna kullarna i Radda in Chianti, en stad som erbjuder en unik utsikt.

Colle Petroso vingård odlas med det ensidiga cordonsystemet och har en intensitet på 5000 växter per hektar.

Colle Petroso ligger på en höjd av 560 m. över havet och är en av de högsta vingårdarna i hela Chianti-området.

Höjden ger varma dagar och kalla nätter under druvorna som växer och mognadsäsongen.

Denna temperatur dagliga utflykt ger exceptionella och unika egenskaper till våra vindruvor.

Vingårdarnas höga höjd ger druvorna en större friskhet och vinerna har en god syra och därför en anmärkningsvärd karaktär: alla utmärkta förutsättningar för slutkvaliteten.

Den vingård som heter Castelvecchi ligger nordväst om Radda in Chianti centrum och sträcker sig på en idealisk höjd av 530 m. över havsnivån. Marken består av marl och sandsten. Exponeringen är perfekt och ger optimal bestrålning till vinstockarna.

Vinodlingarna Castelvecchi och Colle Petroso ligger mitt i hjärtat av Chianti Classico-området. De planterades på landet under medeltiden mellan 1300 och 1400; de hade förmånen att göra det berömda vinet som senare namngavs "Chianti Classico", som är känt och uppskattat över hela världen.

De första dokumenten där namnet "Chianti" identifierar både ett produktionsområde vin och produkten går tillbaka till det trettonde århundradet och hänvisar till Chianti League-perioden, grundad i Florens för att reglera relationerna med "terzieri" (administrativ del av ett land gjord av byar, mark och deras produkter i medeltida åldrar) av Radda, Gaiole och Castellina in Chianti.