Våra producenter

Hälsa på oss

Bodegas Luzón

Luzon

URSPRUNGET, en stor familj sedan år 1841

Bodegas Luzón är en av de ledande producenterna och exportörer av kvalitetsviner från D.O. Jumilla.   

Och en av de mest historiska vingårdar som producerar vin sedan slutet av 1800-talet.

Vinområdet Jumilla ligger i sydöstra Spanien i den norra delen av regionen Murcia. Klimatet är kontinentalt
m.a.o. påverkat av Medelhavet med varma dagar och kalla nätter. Och regn som inte ens kommer upp i en mängd av 300 liter per kvm och år. Resultatet är ett tufft klimat som skapar en jordmån som är tjock och strukturerad. Detta ger en möjlighet för att få små druvor med tjocka skal som ger en hög koncentration av socker och  med utmärkt syra.

För att hitta början av historien måste vi gå tillbaka till år 1841. Don José de Molina, som var chef för den kungliga hären som var stationerad i den spanska kolonin Manilla på Filippinerna, bestämmer sig för att återvända till sitt hemland Spanien och Jumilla. När han väl är där så ger han sitt vinområde namnet     ”Finca Lucon”. För att ära den Filippinska ön Luzon som han tillbringade så lång tid på.

Denna vingård byggdes till ära för hans dotter Ana Josefa de Molina. Vinområdet har gått i arv sedan 1880-talet ända fram tills nu. Alltid knutet till den kvinnliga grenen av släkten.

Vi befinner oss i en av de äldsta vingårdarna i Jumillaområdet som dessutom är instruerade/ledda av kvinnor sedan dess ursprung. Detta utgör även en stor del av dess historia.

Vinodlingarna

Ett gott vin startar inte i källaren. Det startar på vinrankan. Genom odlingen och skötseln av den. I Bodegas Luzón hanterar de ca. 1200 hektar vinodlingar som ägs och förvaltas av jordbrukare.

Den viktigaste druvsorten som du kan hitta i deras vinodlingar är naturligvis Monastrell. En druva som är väldigt karaktäristisk i denna region och som utgör basen för många av deras viner. De har en rad starka särdrag som normalt härstammar från viner med en anmärkningsvärd gradering.

Andra sorter är Garnacha Tintorera, en druva som är planterad mycket av i både vårt område och i Alicante. Syrah, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot är andra av de röda sorterna. Och Macabeo (eller Viura) och Chardonnay av de vita.

https://youtu.be/yzD9AYJjKJo

https://youtu.be/o_2moEnlCc8

https://youtu.be/sAILLZQnqbQ

https://youtu.be/rf5Rx3IMEWM

https://youtu.be/U07i1y3xQAA