Vinets värld

Hälsa på oss

WINE BOTTLES – THE DIFFERENT TYPES AND HOW TO CHOOSE THE RIGHT ONE FOR YOUR  WINE

Glasflaskor anses av konsumenterna vara den mest hållbara förpackningen för vin. Vin har en hållbar image oavsett odlingsmetoder, visar en studie.

Vin ses som en hållbar produkt, enligt en studie av Wine Intelligence, ett marknadsundersökningsinstitut som specialiserat sig på konsumentforskning. Dess direktör Lulie Halstead sa vid en presskonferens: "Det finns bevis för att konsumenter inte är redo att göra mer för hållbarhet i vin. Den främsta anledningen är att de redan tror att vin är hållbart. De säger "vin är naturligt"; i konsumenterna tänker på att du pressar druvor, lägger saften i en tunna och sedan lägger den i en flaska."

En intressant detalj i undersökningen visar att glasflaskor, även om de är betydligt tyngre än andra material, ses som den mest hållbara förpackningsformen av 55 procent av de tillfrågade. Bag-in-box, som gynnas av många dryckeshandlare, godkänns endast av 35 procent. Halstead: "Medan de tittar på en plastpåse och tycker att det inte är bra för miljön, tittar de på vin i en glasflaska och tycker att det är bra, det är återvinningsbart." Detta bortser tydligen från att glasåtervinning kräver stora mängder energi för att transportera och smälta ner. Men bag-in-box eller den nyligen introducerade pappersvinflaskan lider också av att deras materiallager som metalliserad folie, plast och kartong är svåra att separera, vilket är nödvändigt för återvinning.

När det gäller att främja ekologiskt eller "naturligt" vin, noterade Halstead att den nuvarande bilden av vin är "en möjlighet men också lite av ett dilemma för vin, eftersom det redan har en positiv, hållbar position. Så nu när du börjar diskussioner, vilken typ av känsla ger du konsumenterna?"