Hälsa på oss

Toscanas vinindustrin räknas på en av de mest ädla och gamla traditioner som föregick allmänt känt Chianti vin som ofta tänker på när denna region diskuteras.

Långt innan den första etruskerna gjorde sitt utseende, växte vilda vinstockar i överflöd över hela soliga rullande kullarna i Toscana. Etruskerna tros ha domesticerade och uppvuxna i förfäder sådana druvor som Sangiovese och Lambrusco från de tidiga vilda druvor. Oavsett var eller hur de första vinrankorna ursprung, druvor och mycket eftertraktade viner de gjordes till har firats i lokal litteratur i alla historiska tider på regionen, och ännu längre tillbaka till målningar och dekorationer keramik av de ursprungliga gamla etruskerna .

Den kuperade jord och väderförhållanden i Toscana är idealiska för druva växande och med de passerande århundradena, gav många typer av odlade druvor upphov till vissa sällsynta och mycket älskade sorter. Numera är det mest odlad sort den ädla Sangiovese, som ofta kombineras med små mängder av lokalt odlade Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Ciliegiolo och andra druvor till underbara blandningar som Brunello di Montalcino, Morellino di Scansano, Carmignano och, naturligtvis, signatur toskanska viner, Chianti och Chianti Classico, som förmodligen är de mest kända italienska vinerna i världen. Andra druvor som odlas här är Mammolo, Malvasia, Colorino, Raspirosso, Gamay, Grand Noir, Barbera, Moscatello, Aleatico och Vernaccia, bland annat.

Toscana står för mer än 30 DOC och ett halvt dussin av DOCG viner. Förutom de stora, välkända och uppskattade röda omfattar den lokala produktionen några urskiljbara vita, det mest anmärkningsvärda bland dem är utan tvekan den Vernaccia di San Gimignano. Andra läckra vita inkluderar Bianco d'Elba, från Elba, Bianco di Bolgheri, Vermentino, Bianco di Pitigliano och Bianco di Val di Nievole. (Bianco på italienska betyder "vit").

Sist men inte minst, får vi inte glömma den berömda Vin Santo, eller "Heliga Vin", en dessert delikatess oftast gjorda av Trebbiano druvor som har lämnats att torka i en luftig plats tills starten av Stilla veckan innan görs till vin .