Sicilia (Sicilien)

DOCG and DOC Area

Alcamo

Cerasuolo di Vittoria

Contea di Sclafani

Contessa Entellina

Delia Novolelli

Eloro

Etna

Faro

Malvasia delle Lipari

Marsala

Menfi

Moscato di Noto Naturale or Moscato di Noto

Moscato di Pantelleria Naturale or Moscato di Pantelleria

Moscato di Passito di Pantelleria or Passito di Pantelleria

Moscato di Siracusa

Riesi

Sambuca di Sicilia

Santa Margherita del Belice

Sciacca

 

Ikke bare hjemsted for Mafiaen, men også mængdemæssigt set et af Italiens førende vinområde,

Omkring en sjettedel af al Italiensk vin stammer herfra, men kun 3% af produktionen er DOC-vin,

Ca. 9% er IGT-vin, resten er uspicificerede produkter, der indgår i blandingsvine. (Bulk-vin som også anvendes andre steder i Italien)

IGT og DOC vinene hører til bland de bedste i Italien.

Sicilien har fler vingårdar än någon av de andra italienska regioner konkurrerar med Apulien för första plats som den största vinproducent. Men sicilianare förbrukar mindre vin per capita än något annat italienska.

Många druvor görs till russin, som används i lokal matlagning och sicilianska druvor spelar också en stor roll för att skapa dessertviner, som kräver en högre koncentration av druvor och konsumeras i mindre mängder. I själva verket, i den internationella vin, Sicilien känd för de många enastående dessertviner, såsom den världsberömda Marsala.

Även dessert viner står för ca 90% av den totala DOC produktionen bör vi inte bortse från de många goda röda och vita som produceras över hela ön av både stora producenter som Conte di Salaparuta, vilket gör den välkända Corvo , Regaleali och Rapitalà, och de mindre gårdarna som Donnafugata, Consorzio Agrario Provinciale di Trapani och Fontanarossa bland andra.

Om du råkar resa till ön runt November 11, dagen tillägnad den katolska kyrkan till Saint Martin, leta efter tecken tillkännager lokala Festa del Vino eller "Festival of Wine". Man tror att det här datumet det nya vinet är redo för konsumtion, därav ordspråket: Il Giorno di San Martino Il Mosto diventa vino eller "om Saint Martins dag druvsaften blir vin".

 


Kom ihåg mig