DO Ribera del Duero
Strax norr om Madrid är Spaniens vinhjerte. Den producerar några av de bästa vin i Spanien och det är också här några av de finaste spanska viner kommer från. Speciellt huset Vega Sicilia hjälpt till att sätta Spanien på vinlista och sitt vin Unico och släpptes på min. 10 års lagring har varit fanbärare. Nu danska Peter Sisseck som med Pingus har brutit alla gränser för vad spanskt vin kan vara internationellt och det finns många fler att komma.

DO Ribera del Duero, distriktet är internationellt ansett Spaniens mest lysande stjärna . Det är här Tempranillo'en har bytt namn Tinta del País , och det är där det utvecklar sig bäst. Märkligt nog är det en helt annan druva som har gjort området känt . Det skulle verkligen Cabernet Sauvignon , allt . Det sattes längs Dueroflodens bredder 1864 av nybyggare som hade varit i Bordeaux . Han hade stora förhoppningar , men vinet från dessa druvor skulle vara Spaniens mest kända och en av världens bästa , skulle han inte ha vågat hoppas på . Han har visat senare generationer som här på Duero har stor potential . Men konstigt inspirerade inte grannar som fortsatte att producera sina goda lokala viner , som konsumeras lokalt.

Fram till mitten av 1980-talet , de flesta av Ribera del Duero produktion av kooperativ . Men nu flera av de privata bodegor att se ljuset , och mycket snabbt kom de på den internationella vinscene där de fått mycket beröm . Övergången var ganska enkel . Du skulle bara samla lite mindre per hektar , och sedan gosa lite mer för det . Den allmänna standarden har ökat flera crus .

Vingårdarna ligger på en höjd av 700-800 meter över havet . Du känner det , eftersom det är en relativt platt höglands som floden skär igenom. Jorden är kalkhaltig , nästan vit i vissa områden , med det deponerade materialet längs stränderna. Klimatet är nog det som gör förhållandena perfekta för kvalitets vinodling . Somrarna är korta och varma . Det finns kyliga nätter och svala hösten . Vintrarna är kalla och långa .

För att utnyttja de naturliga fördelar , är det viktigt att skörda i precis rätt tid för att uppnå en optimal balans mellan socker och syra .

Ribera del Duero är det bara rött vin och lite rosé . Men det är de röda , vi måste koncentrera oss på . I bästa fall är det en världsspelaremed cederträ , tobak , choklad , kryddor och färsk frukt i en harmonisk blandning .

Det är viktigt att betona att alla idag använder Tinta del País , eller som det kallas i distriktet - Tinto Fino . I Ribera del Duero perfekt klimat skapar en elegant balans och harmoni , vilket innebär att druvan i motsats till de erfarenheter som har gjorts i Rioja , kan stå ensam utan att blandas med andra druvsorter . Druvorna som vi talar så mycket om , Cabernet Sauvignon och Merlot , endast återplanteras där de var innan .

Ribera del Duero är här för att stanna . Det råder ingen tvekan om att den position bland världens bästa röda vindistrikt kommer att stärkas i framtiden .


Kom ihåg mig