Loire är Frankrikes längsta flod, och vinregionen Val de Loire delas in i fyra stora vinregioner: le Pays Nantais vid Atlanten; Anjou och Saumur; Touraine samt centrala Loire dit Sancerre och Pouilly-Fumé räknas. Holländarna började redan på 1600-talet att köpa de vita Loirevinerna, som fortfarande främst är kända för sin friskhet. Men i Loire görs alla typer av viner: torra, halvsöta, söta och mousserande vita; lätta röda samt roséer. Primörer, fisk, skaldjur och getost är perfekta maträtter i samband med Loire, som är en fantastisk region med sina slott och sin natur. Det är inte utan orsak som Loire kallas för Frankrikes trädgård.I Loiredalen ersätter en vingård den andra - från Centralmassivet till Atlanten nära Nantes. Loire - dalen är känd för sina vita viner, ingen som använder Chardonnay, här används endast Sauvignon och Chenin Blanc druvor.

Det finns 55 appellationer i Loire.

NANTAIS

AOC Muscadet
En enda druva, som heter Melon de Bourgogne eller Muscadet, ger detta vin dess delikata aromer. Det finns fyra appellationer för Muscadet:

·        Muscadet, som är fin och aromatisk

·        Muscadet de Sèvre-et-Maine, som är livlig och elegant och utgör den största delen av produktionen

·        Muscadet des Côteaux de la Loire, som har fin syra och blommiga toner

·        Muscadet des Côtes de Grandlieu, som är den senaste i raden av Muscadetappellationer.


Muscadet kan lagras på jästfällningen, "sur lie", på gammalt nantaisiskt vis. Sur lie-metoden innebär att vinet får ligga kvar en vinter på sitt fat, utan att bli omdraget ända till buteljering. Då behåller det sin friskhet och finess och blir lätt pärlande.

AOC Anjou och Saumur
I hjärtat på loiredalen finns en mångfald olika jordmåner och mikroklimat som ger olika typer av AOC-viner.

Torra mousserande viner
Här görs viner med traditionell metod, det vill säga andra jäsningen på flaska, dessa viner får mogna i källare i tufaklipporna där bergarten är mycket porös. Appellationerna för dessa torra mousserande viner är:
- Saumur Mousseux: 848 hektar
- Crémant de Loire: 497 hektar
- Anjou Mousseux: 72 hektar


AOC Anjou
Röda friska och avrundade viner med doft av röda bär är gjorda på Cabernet francdruvan. De vita vinerna härifrån är torra och görs på druvan Chenin Blanc som ger balanserade livfulla viner med hög syra.

AOC Anjou-Villages
Ett femtiotal byar säljer röda vanligtvis strävare viner som fått lagras minst ett år.

AOC Anjou-Gamay
Produceras i området AOC Anjou och är mjuka rödviner gjorda på enbart Gamaydruva. En del av detta vin säljs som primeur.

AOC Anjou Côteaux de la Loire
Beroende på årgång kan denna appellation ge superba torra och halvtorra viner.


VITA SÖTA VINER
De växer på mindre sluttningar som beroende på solexponering fått olika mikroklimat särskilt de som är belägna nära floderna. Här trivs Chenin Blanc och även om den ger små skördeuttag så kan den ge övermogna druvor och stora söta viner. Honungsdoftande med inslag av vita blommor och lindblom med stor finess och lång lagringspotential.

AOC Côteaux du Layon
AOC Bonnezeaux
AOC Quarts-de-Chaume

AOC Côteaux de L'Aubance
Gamla Chenin Blancstockar som vuxit i skifferjord kan ge alldeles utsökta vita halvtorra till söta viner.

AOC Savennières
Även här ger Chenin Blancdruvan vita viner men de är subtilt torra med doft av honung, torkade frukter och nybakad brioche. De två cruerna Coulée-de-Serrant och La Roche-aux-Moines ger storslagna viner.

AOC Saumur
AOC Saumur Champigny
Röda generösa och mjuka viner gjorda på Cabernet Franc som här kallas "breton". Även vita torra och livfulla delikata viner kommer härifrån.


TOURAINE

AOC Bourgueil
AOC Saint-Nicolas de Bourgueil
Eleganta röda viner gjorda på Cabernet Franc från olika jordmån. Stenig jord vid Loireflodens strand ger fruktiga viner med mjuka tanniner som är trevliga att dricka unga. Kraftfulla och sträva viner från lerkalkjordarna så kallad tuff klarar lång lagring.

AOC Vouvray
AOC Montlouis
I hjärtat av Touraine, på lerjordar växer Chenin blanc eller Pineau de la Loire som den kallas här och ger i Vouvray eller Montlouis vita supereleganta viner. De kan vara torra, halvtorra eller söta beroende på årgång och utvecklar med lagring en intensiv bouquet av honung, rostad mandel och torkade frukter. Dessa appellationer producerar även mousserande och pärlande vin som ofta dricks unga även om de klarar lång lagring.

AOC Vouvray Mousseux
AOC Montlouis Mousseux

AOC Côteaux du Loire
AOC Jasniéres
På Loirs sluttningar finns dessa två vingårdar som nästan glömts bort men som gör en liten produktion av lätta rödviner och enastående vita viner.

AOC Chinon Blanc
Här växer Cabernet franc, som lokalt kallas "breton" på fina sydsluttningar och ger fina röda viner. Grus och sandjordarna ger lätta viner medan sluttningar med tuff, det vill säga kalklerjordar ger långlivade eleganta viner som tål ett par års lagring.

AOC Cheverny
AOC Cour Cheverny
Två appellationer från mars 1993. Cheverny ger fruktiga röda viner gjorda på Gamay och Pinot Noir och en del roséviner i parfymerad stil men också blommiga fina vita. AOC Cour Cheverny är reserverat endast för vita viner gjorda på druvsorten Romorantin.

AOC Touraine
Gamaydruvan representerar här mer än 60% och ger fruktiga röda viner. I kombination med Cabernet och Côt ger den kraftfullare viner. Rosévinerna görs på Pinau d'Aunis och Grolleau. De torra vita på främst Sauvignon Blanc. Chenin Blancdruvan ger vita mousserande viner med finess. Touraine Mousseux - 135 hektar

AOC Crémant de la Loire
Tre underregionala appellationer är belägna på de bästa sluttningarna:
Touraine Amboise - 235 hektar
Touranine Azay-le-Rideau - 54 hektar
Touraine Mesland - 83 hektar

I östra Touraine finner man följande VDQS:
- VALENÇAY
- CÔTEAUX DU VENDÔMOIS
- VINS DE L'ORLÉANAIS
dessa viner smakar utmärkt i kombination med ostarna från samma område.


VINER FRÅN CENTRALA LOIRE
På de bäst exponerade sluttningarna och platåerna vid loirefloden hittar vi Centrala Loires appellationer:

AOC Reuilly
Sauvignon Blancdruvan trivs utmärkt här och de vita Reuillyvinerna blir torra, fruktiga och mycket trevliga. Pinot Noir ger bra roséer men också fylliga förföriska rödviner.

AOC Quincy
Invid Cher växer Sauvignon Blanc och ger vita eleganta torra viner med frisk och grön doft ibland nästan myntaliknande.

AOC Menetou-Salon
På kalklerjordar ger Sauvignon Blanc och Pinot Noir friska, vita viner med kryddighet, delikata roséviner med fin frukt och mjuka harmoniska rödviner.

AOC Sancerre
Sancerre är oerhört vackert beläget och har kalklerjordar med utmärkt exponering. Sauvignon Blanc odlas för vita viner och Pinot Noir för röda. Vit Sancerre är älskad av många -frisk och elegant med doft av svarta vinbärsblad. Röd Sancerre är mjukt och med körsbärs och läderaromer.

AOC Pouilly Fumé
AOC Pouilly Pouilly-Sur-Loire
Även här är det Sauvignon Blancdruvan, lokalt kallad "blanc fumé" som ger torra friska men ändå avrundade viner på kalkjordar. Tål med lätthet tre till fyra års lagring. Pouilly-sur-Loire är ett originellt vitt vin gjort på huvudsakligen Chasselas.

AOC Côte Roannaise
Här ger Gamaydruvan utsökta röda viner med egen karaktär. I området görs även vita viner och roséer.

VDQS

·        Le Gros Plant Nantais

·        Les Côteaux d'Ancenis

·        Les Fiefs Vendéens

·        Le Haut-Poitou


Vins de Pays
I Loiredalen finns åtskilliga Vin de Pays du Jardin de la France vilka utgör mer än 80 procent av produktionen.


Kom ihåg mig