Italien är ett av de mest komplexa vinland som finns. Det finns vinstockar över hela landet, det är en myriad av lokala druvsorter och de är världens största vinproducent. Även om det finns klassificeringar (DOC, DOCG) så är ett av de bästa och dyraste vinerna inte klassificerat utan beskrivs som Vino da Tavola (bordsvin)!

Italien är känt för mycket, t.ex. fotboll, bilar, mat och mode vilka alla är av mycket hög kvalité. Så har dessvärre fallet inte alltid varit med vin. De flesta har väl hört talas om billiga italienska viner från kända märken som Lambrusco, Soave och Chianti som är både lättdruckna och lite tunna. Men detta var tidigare, idag ser det annorlunda ut efter att många vinproducenter har genomfört en ”Ferrariprocess” vilket inneburit en lägre kvantitet med högre kvalitet och därmed ett högre pris. Detta har resulterat i en ökad medvetenhet om export av kvalitetsviner. Italienarna har det största utbudet av alla länder av olika viner baserade på egna druvor, Nebbiolo, Sangiovese, Barbera m fl.  som har sina specifika egenskaper. Samtidigt med denna produktion producerar de också internationella viner på vanliga druvor såsom t.ex. Cabernet Sauvignon och Chardonnay.

 

Italien är indelat i regioner där det finns ett antal distrikt, men här ska vi bara nämna de mest berömda regionerna:

 Abruzzo  Aosta  Basilicata Calabria  Campania 

Emilia-Romagna 

Friuli-Venezia-Giulia  Lazio  Liguria Lombardia 

Marche  Molise 

Piemonte  Puglia  Sardegna

Sicilia  Trentino-Alto Adige  Toscana  Umbria   Veneto

 

Italiensk klassificering.

Idag har över 400 italienska viner någon av de fyra använda klassificeringarna:

1: DOC = Denominazione d'Origine controllato
DOC-viner kommer från ett begränsat område, t.ex. Soave, Valpolicella eller Franciacorta. Dessa tre distrikt finns i regionen Veneto.
DOC är också ett regelverk för bl.a. hur stort skördeuttaget ska vara per hektar och druvsort samt hur mycket eller lite som kan användas av varje druvsort för produktion av DOC-klassade viner.

2: DOCG = Denominazione d'Origine controllato e garantito
Detta är nästa steg och mycket få DOC-viner får kalla sig DOCG-viner.
DOCG-viner utsätts för en ännu strängare kontroll och får endast säljas i behållare eller flaskor på högst fem liter.

3: IGT = Indicazione Geografica Tipica
Här ingår även bordsvin och alltså är detta en mindre sträng kontroll. Dock är det vissa regler som måste följas. Här ska bl.a. vinets geografiska ursprung dokumenteras.
IGT-viner är oftast billigare än DOC-viner.

 

4: VDT = Vino da Tavola
Detta är bordsviner som görs av druvor från hela Italien och i olika blandningar som en oenolog ansvarar för.

 

Men ingen regel utan undantag!
Det som kan göra våra köp av italienska viner något förvirrande är att alla inte är klassificerade. Detta beror ofta på att vissa vinodlare värnar om sin druvblandning och de metoder som de har använt under många år. Därför vill de inte "förstöra" sitt vin genom att följa DOC:s regler som t.ex. styr sammansättningen av druvtyper och vinets lagring.

Några av de så kallade "Super-Toscanerna" från 1970- och 80-talet var ursprungligen varken DOC eller IGT utan "bara" bordsvin, även om de hade en kvalité i världsklass .


Kom ihåg mig