Har du köpt ett dåligt vin?
             
När man köper vin kan man då och då få ett vin som inte är bra. Det är helt naturligt eftersom vin är en naturprodukt och det finns en hel del som kan gå fel under tillverkningsprocessen.
Lyckligtvis är det ganska ovanligt att det händer men om du har otur och vinet är avgjort sjukt eller dåligt, ska din vinhandlare alltid och utan diskussion byta ut vinet – detta gäller naturligtvis även klubvin.dk.
Upplever du att något vin från oss är dåligt så kontakta oss antingen via mejl eller per telefon så ordnar vi så att du får byta ut de sjuka eller dåliga vinerna.
Nedan kan du se en översikt av de vanligaste felen ett vin kan drabbas av.

Unken doft som av en gammal källare:

Vinet har korksjuka eller lukt av möglig kork som kommer sig av TCA, en korksjukdom.
Om lukten och smaken inte försvinner, byt ut det till ett nytt vin, det finns inget annat att göra.
Flyter det små korkbitar som har lossnat vid själva uppkorkningen behöver du bara plocka upp dem eller dekantera vinet genom en sil.

Fällning:
Alla viner får en fällning med tiden och då bör vinet dekanteras. Men för det mesta dricks nog vinet upp innan.

Stilla vin med små bubblor:
En oönskad andra jäsning eller malolaktisk jäsning kan göra vissa viner något mousserande. Om det är som riktigt mousserande vin ska det bytas ut.

Bränt svavel eller retning i näsa och hals:
En ren fläkt av fritt svavel (tändsticka) är skyddande för vinet till skillnad från bundet svavel som har en fränare lukt.
Lufta vinet genom att slunga det i glaset eller karaffen för att bli av med lukten.


Bränt gummi eller skunk:

Ett allvarligt fel som uppstår när etylalkohol reagerar med svavelväte och bildar en mycket illaluktande förening som kallas ethylmerkaptaner. Byt!

Beläggning på insidan av flaskan:

Fylliga rödviner, särskilt från varma länder eller varmare årgångar i svala länder tenderar att ge en fällning på insidan av flaskan. Se efter om vinet är klart när det hälls upp eller dekantera det på en karaff.

Grumlighet:
Om grumligheten inte är fällning kan den bero på antingen metaller eller proteiner och kommer att följa med när vinet hälls upp. Om grumligheten beror på att flaskan har skakats och fällning har virvlat upp är det inget fel men annars ska flaskan bytas.

En fet hinna på ytan:
Fett på glaset och/eller i karaffen. Beror antingen på att de inte diskats ordentligt eller att handduken inte varit helt ren när man torkat glasen. Glas och/eller karaff måste diskas och sköljas igen och en helt ren handduk användas.

Lukt av sparris eller konserverade ärtor:
Typisk Sauvignon Blancdruvor som varit övermogna vid skörd eller legat på flaska för länge. Detta är inte ett fel, men köp en senare årgång vid nästa tillfälle.


Lukt av vitkål, blomkål, ladugård eller gödsel: Tekniskt sett ett fel (methylmerkaptaner). Vissa hävdar att det är en del av komplexiteten, särskilt i Bourgogne. Inte nödvändigtvis ett fel och en del handlare ger pengarna tillbaka, en del inte.

Lukt eller smak av blad:
Orsakas av omogna druvor eller kraftiga vinstockar. Kan vara medvetet om vinet kommer från ett varmt land och har en kärv eftersmak. Inte fel i sig, men är dålig vinframställning. Kassera eller byt.

Lukt av bubbelgum, syntetisk päronsmak eller nagellack:
Orsakas av kalljäsning i vitviner och maceration carbonique i rödviner och känns i de sämsta Beaujolais Nouveau. Detta är dock inget fel.

Papperslukt:
Kan bero på lagring av glas i kartonger, en klumpig filtrering eller vin som lagrats för länge på ett gammalt fat. Bör bytas om smaken fortfarande finns kvar när man bytt till nydiskade glas.


Ostlukt:

Emmentaler eller grönmögelost är vanligast. Detta är ett bakteriellt fel som beror på etylbutyrat eller s-etyltioacetat

Jordig lukt:
Det är en orenhet, men inte ett erkänt fel. Vissa skulle hävda att det är ”goût de terroir” och det är osäkert om man får pengarna tillbaka.

Lukt av hårdkokta eller ruttna ägg:

Orsakas av svavel, som tillsätts för att förhindra oxidation. Svavel förenar sig med syret men kan också förena sig med väte och då bildas svavelväte och det är detta som används i stinkbomber.

Geraniumlukt:
Ett fel som uppstår i söta viner och beror på sorbinsyra och en bakterieinfektion. I Asti eller andra Muscatviner tillsätts geraniol, vilket ger vinerna den klassiska blom- och persikodoften. Är lukten för uttalad är vinet för gammalt, byt!

Maderiserat vin, inte Madeira:

 En process som inte är önskvärd i vanliga, lätta bordsviner. Vinet är skadat av ljus och/eller värme. Byt om det är förvarat på rätt sätt.

Svamparom:
En ren svampsmak tyder på att det finns Pinot Meunier i ett fint gammalt mousserande vin, men är den unken beror det på bakterier och ska bytas.

Lök- eller vitlökslukt:

Ett allvarligt fel som uppkommer när ethyalkohol reagerar med svavelväte och bildar en illaluktande förening som kallas ethylmerkaptan. Byt!

Surkålslukt:

Vinet har haft en kraftig malolaktisk jäsning och lukten är mer motbjudande än sur mjölk eller grädde. Bytes!

Sherrylukt i annat vin än sherry:
För mycket acetaldehyd och vinet har oxiderat. Ett vanligt vin med för mycket acetaldehyd blir till vinäger, medan sherry och andra starkviner skyddas av en hög alkoholhalt. Byt!

Vinägerlukt:

Vinet har oxiderat. Kan används som salladsdressing men bör ersättas.


Kom ihåg mig