Den förödande korken

Skulle du finna dig i att var tionde liter mjölk var dålig? Eller att av 30 st. flaskor öl kan tre genast hällas ut i vasken för att kapsylen gav en bismak? Troligen inte!

Men när det gäller vin är det en helt annan sak. Då godtags det att 10-12 % av alla viner med naturkork är odrickbara på grund av TCA, ett ämne som ger en obehaglig bismak till vin.
Detta tycks gå an trots att det finns ett bättre och modernare alternativ, nämligen Stelvins skruvkork.

Om det idag skulle designas ett riktigt förvaringssätt till viner tror du då att man skulle välja naturkork som förslutning? Knappast, utan här hade skruvkorken varit det uppenbara alternativet. Den är effektiv, praktisk och förstör inte vinet.

Romantiker hävdar så klart att själva öppnandet av en flaska vin med naturkork är i sig själv en ritual som hör vindrickandet till. Men håller det argumentet när det kommer till den mängd vin som måste hällas ut i vasken, var tionde flaska? Jag köper inte detta argument.

Hur går det då med hållbarheten på vinet? Kommer det att utvecklas på samma sätt som med naturkork? Ungefär 95 % av alla viner dricks upp inom ett år från det att det köps. I Sverige gjordes en undersökning som visar att 75 % av vinerna som köps på Systembolaget dricks upp inom ett dygn. Så sätt skruvkork på dessa 95 %, det är en bra nystart.

Vinets utveckling sker både med och utan syre. Det är felaktigt att tro att vinet skall andas genom naturkorken. Skulle så vara fallet är korken otät och då förstörs vinet. Vinet mognar med den mängd syre som finns i flaskan. Enligt olika försök och provsmakningar är det tvärtom så att en skruvkork gör att vinet håller sig bättre och kan lagras längre.

Det är således svårt att hitta bra argument för naturkork men desto lättare att hitta fördelar mot.
Därför vill jag skicka med en liten uppmaning till er; fråga din vinhandlare om ditt vin finns att köpa med skruvkork istället.

Ställ krav på de viner du köper, precis som du gör på mjölk, öl och andra varor…

 


Kom ihåg mig