Costières de Nîmes är en Appellation d' Origine Contrôlée ( AOC ) för viner som produceras i ett område mellan den antika staden Nîmes och västra Rhône delta , i det franska departementet Gard . Tidigare del av Languedoc -regionen i Frankrike , eftersom vinerna mer liknar de av Rhônedalen i karaktär än i Languedoc , är det nu en del av Rhône vinområdet och administreras av Rhône vin kommitté som har sitt säte i Avignon .

Historia
Viner från regionen har producerats i över två årtusenden och konsumerades av grekerna i före romartiden , vilket gör den till en av de äldsta vingårdarna i Europa . Området sattes av veteraner från Julius Caesars kampanjer i Egypten , och flaskor Costières de Nîmes bära en symbol för den romersk bosättning i Nîmes , en krokodil fastkedjad vid en palm . Enligt ett diagram i köket på Palais des Papes i Avignon , många av städerna i det som idag är Camargue de Nîmes regionen var de största leverantörerna av vin till påvarna från den tiden .

Namnändring och regional tillhörighet
Tidigare känd som Costières du Gard , en VDQS , vinet uppnått AOC status 1986 och döptes Costières de Nîmes 1989.   År 1998 odlarna organisationen ( syndikatet ) begärt att benämningen skall bifogas Rhône vinregion eftersom deras viner är mer reflekterande av de typiska kännetecknen för Rhône viner än i Languedoc som området geografiskt tillhör. INAO , den franska myndighet som reglerar landets appellationer , tilldelar varje appellation till en regional kommitté som är ansvarig att godkänna viner från denna appellation . Denna lista är en juridisk text som publicerades av den franska jordbruksministeriet . Flytten av Costières de Nîmes till regional kommitté för Rhônedalen skedde i juli 19, 2004 version av denna lista .                                                                                                                                                                                                                                     Fram till den version av den 8 juli 1998 som 2004 års version ersatts, var Costières de Nîmes tilldelats den regional kommitté för Languedoc - Roussillon . Intressant nog, det omedelbart intilliggande drifttillstånd Clairette de Bellegarde fortfarande listad som en Languedoc AOC


Kom ihåg mig