Hälsa på oss

Châteauneuf-du-Pape kan översättas som ”Påvens nya slott” och i historiken över denna appellation ser vi att det finns ett starkt band till påven. År 1308 flyttade påve Clemens V, tidigare ärkebiskop av Bordeaux, påvedömet till byn Avignon. Clement V och efterföljande påvar. ”Avignonpåvarna” sades vara stora älskare av Bourgogneviner och gjorde mycket för att främja dessa under de 70 år som påvedömet hade sitt säte i Avignon.

Under denna tid var vinframställningen i området allt annat än bra, så påvedömet främjade inte bara Bourgognevinerna utan slog också ett slag för vinodlingarna i de omgivande områdena, särskilt de som låg upp till 10 km norr om Avignon nära floden Rhône. Detta område hade sedan tidigare vinodlingar som underhölls av biskoparna i Avignon, då främst för lokal konsumtion.

Clemens V efterträddes av Johannes XXII som förutom Bourgogneviner också drack viner från det norra området. Han gjorde stora insatser här för att förbättra deras vintraditioner och under hans tid blev vinerna härifrån kända som ”Vin du pape” vilket så småningom ändrades till Châteauneuf-du-Pape.

Johannes XXII satte också igång byggnationen av detta berömda slott som idag står som symbol för appellationen.