Hälsa på oss

De gamla romarna beundrade Kampanien Felix som den mest lyckade av vinregioner. De gynnade vingårdarna längs kusten norr om Neapel, där Falernian, det mest älskade vin riket, odlades. De berömde också viner av vulkanisk Vesuvius och skogsklädda kullar Avellino. Även tidigare hade grekerna erkänt sekretess på platsen, införa vinstockar som fortfarande sticker ut idag i Aglianico,  Greco och Falanghina
Men fram till nyligen verkade det som vinproducenterna i Kampanien, med några få iögonfallande undantag, hade glömt härlighet det förflutna, eftersom odlare lämnade landet och vinproducenter stor  del ignorerats DOC. Men nu, efter en lång förlopp är Kampanien genomgår en renässans som har dramatiskt förbättrad kvalitet.
Modernisering har ingalunda svepte bort respekt för traditionen. I Kampanien, strävar de flesta producenter att göra det mesta av inhemska vinstockar, inklusive en ära rulle så kallade "arkeologiska sorter" som faktiskt inte går tillbaka till antiken.
Den ädlaste av röda sorter är Aglianico, vilket gör den röda Taurasi, liksom den röda Falerno del Massico och andra. Taurasi har kallats "Barolo i söder," på grund av sin storlek och förmåga att ålder, men dess stil är stolt sin egen.
Greco, ett namn på olika vinstockar framstående i söder, når höjder i Greco di Tufo. Fiano, beröm av romarna, är basen i  den oefterhärmliga Fiano di Avellino. Falanghina, vilket tycks ha varit basen av den vita versionen av Falernian, har blivit regionens snabbast sprida variation.
Kampanien är DOC zoner omfattar även den mytomspunna öarna Capri och Ischia, liksom den nyligen återupplivade Penisola Sorrentina och Costa d'Amalfi, tar i dramatiskt terrasserade havet vingårdar från Sorrento till Amalfi.