Lite om vinglas

 

 

Det finns en mängd olika vinglas. De dyraste glasen är som en hel vetenskap då de har

olika glas för olika druvtyper. Kännare menar att de kan känna skillnad på ett och samma vin beroende på vilken typ av glas de dricker ur.

Så invecklat behöver det inte vara.  De enklaste glasen är som regel de bästa. Det ska inte vara ett färgat glas eftersom man ska kunna se vinets färg.
Typiska Bordeauxglas är höga och smala, medan Bourgogneglas är mer kupade.
Rödvinsglas är större än vitvinsglas.
När man diskar glasen ska man skölja ur dem noga med varmt vatten så det inte finns några lukter eller smaker kvar av diskmedel.

När man har fått ett genuint vinintresse kan det vara trevligt att ha ett bra vinglas.
Ett vinglas ska uppfylla främst uppfylla två krav; dels ska det vara funktionellt och ge vinet möjlighet att utvecklas. Självklart ska det vara snyggt och man ska också tycka om det.
Därför finns det en mängd olika vinglas i både form och prisklass.

Först och främst bör det vara helt genomskinligt och utan gravyr och ornamentering.
Helst ska man kunna slunga runt vinet för att få fram dofter och aromer. En vid kupa som smalnar av mot en snävare mynning gör att aromerna koncentreras och stiger uppåt. Det är av den anledningen som vinglas ofta är tulpanformade.

De flesta vinglas av god kvalité är ofta i kristall. Några, de dyraste, är munblåsta men de allra flesta är maskinblåsta. Tekniken är så bra idag att även maskinblåsta glas kan jämföras med munblåsta.

WPW-Wineclub har valt att inte föra stora dyra märken som Riedel, Spiegelau m.fl. då dessa kan köpas i de flesta affärer utan vi har valt ut en glasserie, se bild, som täcker de flestas behov och har ett rimligt pris.

 



Kom ihåg mig