Karaffer

Vad ska man egentligen använda en karaff till? Och vilken ska man välja? Bra frågor både för nybörjaren och den lite mer övade vinkännaren. Som jag ser det är det speciellt tre goda grunder till att använda en vinkaraff.

Den ena är att ge vinet lite luft - att syresätta det. Det behöver man inte nödvändigtvis en karaff till, men den är dock speciellt lämpad för syftet. Många unga viner mår bra av att få lite luftning före serveringen. Då framträder inte vinet som stängt och har lättare att utveckla alla sina doft- och smakintryck. Häller man vinet på en karaff blir det syresatt under upphällningen och använder man en karaff som på bilden med en bra bredd, så får vinet en stor yta som snabbar på syresättningen.

Man kan också använda karaffen till så kallad dekantering. Då häller man först och främst vinet på karaff for at befria det från bottenfällning som har uppstått under lagring. Upphällningen ska ske försiktigt, så fällningen inte kommer med över i karaffen.

Slutligen är en karaff perfekt till vinprovning när man inte ska känna till innehållet - alltså blindprovning och så kan det ju vara mycket trevligt att servera sitt vin i en karaff (orsak 4 :-))  istället för en vanlig flaska.

Karaffer finns i många former, storlekar och priser. Ska den användas till syresättning bör den ha en form som på ovanstående bild. Annars finns det ett otal av olika former som alla kan vara mycket dekorativa. Priserna börjar normalt vid ca. 200 kr. och uppåt.

För att rengöra sin karaff kan man använda en karaffborste och det finns också en droppfångare til en karaff som samlar upp eventuell droppande vin från karaffens kant. Man bör helst inte diska karaffen med diskmedel, men du kan enkelt rengöra den med citronsaft och grovsalt. Blanda det i karaffen och skaka runt under en någon minut. Sedan är den som ny igen.

 

Dekantering av vin Läs her.

 

 

Kom ihåg mig