Vinets värld

Hälsa på oss

WINE BOTTLES – THE DIFFERENT TYPES AND HOW TO CHOOSE THE RIGHT ONE FOR YOUR  WINE

Glasflaskor anses av konsumenterna vara den mest hållbara förpackningen för vin. Vin har en hållbar image oavsett odlingsmetoder, visar en studie.

Vin ses som en hållbar produkt, enligt en studie av Wine Intelligence, ett marknadsundersökningsinstitut som specialiserat sig på konsumentforskning. Dess direktör Lulie Halstead sa vid en presskonferens: "Det finns bevis för att konsumenter inte är redo att göra mer för hållbarhet i vin. Den främsta anledningen är att de redan tror att vin är hållbart. De säger "vin är naturligt"; i konsumenterna tänker på att du pressar druvor, lägger saften i en tunna och sedan lägger den i en flaska."

En intressant detalj i undersökningen visar att glasflaskor, även om de är betydligt tyngre än andra material, ses som den mest hållbara förpackningsformen av 55 procent av de tillfrågade. Bag-in-box, som gynnas av många dryckeshandlare, godkänns endast av 35 procent. Halstead: "Medan de tittar på en plastpåse och tycker att det inte är bra för miljön, tittar de på vin i en glasflaska och tycker att det är bra, det är återvinningsbart." Detta bortser tydligen från att glasåtervinning kräver stora mängder energi för att transportera och smälta ner. Men bag-in-box eller den nyligen introducerade pappersvinflaskan lider också av att deras materiallager som metalliserad folie, plast och kartong är svåra att separera, vilket är nödvändigt för återvinning.

När det gäller att främja ekologiskt eller "naturligt" vin, noterade Halstead att den nuvarande bilden av vin är "en möjlighet men också lite av ett dilemma för vin, eftersom det redan har en positiv, hållbar position. Så nu när du börjar diskussioner, vilken typ av känsla ger du konsumenterna?"

 

                                                      

Den ideella stiftelsen Hospices de Beaune, som grundades 1443, driver sin egen vingård, som under århundradena har kommit att äga väldigt många vingårdar i Côte d'Or. 

November 2021.

Rekordpris på den traditionella vinauktionen i Bourgogne på Hospices de Beaune.  Enbart vinfatet "Pièce des Présidents" samlade in 800 000 av totalt 13,5 miljoner euro.
Hospices de Beaune i Bourgognes årliga välgörenhetsauktion överträffade alla förväntningar. Samtliga 362 lotter auktionerades ut till priser långt över uppskattningarna.

Bara 228-liters välgörenhetsfat "Pièce des Présidents" (Presidential Barrel) från vingården Corton Renardes inbringade 800 000 euro, vilket överträffade fjolårets rekord. Intäkterna går till Fédération Nationale Solidarité Femmes, som använder dem för att stödja sin kamp mot våld mot kvinnor, och Institut Curie, som syftar till att främja medicinsk forskning mot bröstcancer.

Totalt uppgår resultatet av den 161:a auktionen, där 700 personer deltog, till 13,5 miljoner euro, vilket överstiger uppskattningarna med cirka 85 procent. Den genomsnittliga prisökningen för vitt vin är 115 procent och för rött vin 56 procent.